„Mitros“ i „Mlekara“ pokreću proizvodnju

Bez autora
Jun 25 2014

Nekadašnji „SL Mitros“, klanična industrija iz Sremske Mitrovice, dobiće uskoro novog gazdu - kompaniju „Gerlinger“ iz Austrije. U toku ove godine i „Sremska mlekara“ bi mogla da obnovi proizvodnju, za koju je zainteresovana firma „Nektar“ iz Bačke Palanke. Prema planu zainteresovanih proizvođača, u ova dva pogona zaposliće se oko 400 novih radnika, ali će posla biti i za sremske stočare - tovljače i proizvođače mleka. Kompanija „Gerlinger“ iz Austrije već je dostavila ponudu za „Mitros“ Privrednom sudu u Beogradu, koji vodi stečaj u ovoj firmi. Austrijanci žele da što pre počnu sa obnovom proizvodnje, gde bi u startu radilo 350 radnika, a nedeljno u preradu ulazilo po 1.000 komada svinja.

„Mitros“ i „Mlekara“ pokreću proizvodnjuNekadašnji „SL Mitros“, klanična industrija iz Sremske Mitrovice, dobiće uskoro novog gazdu - kompaniju „Gerlinger“ iz Austrije, saznaju „Novosti“. U toku ove godine i „Sremska mlekara“ bi mogla da obnovi proizvodnju, za koju je zainteresovana firma „Nektar“ iz Bačke Palanke.

Prema planu zainteresovanih proizvođača, u ova dva pogona zaposliće se oko 400 novih radnika, ali će posla biti i za sremske stočare - tovljače i proizvođače mleka.

Kompanija „Gerlinger“ iz Austrije već je dostavila ponudu za „Mitros“ Privrednom sudu u Beogradu, koji vodi stečaj u ovoj firmi. Austrijanci žele da što pre počnu sa obnovom proizvodnje, gde bi u startu radilo 350 radnika, a nedeljno u preradu ulazilo po 1.000 komada svinja.

- Kompanija „Gerlinger“ je siguran partner i verujem da će uskoro „Mitros“ ponovo početi preradu mesa i proizvodnju mesnih prerađevina. Austrijanci žele da kupe „Mitros“ kao robnu marku i odmah krenu u proizvodnju. To bi za grad, ali i celi Srem kao region mnogo značilo. Došlo bi do povećanja tova svinja, što znači i zapošljavanje većeg broja seoskih stanovnika na ovaj način. Ponuda „Gerlingera“ je već u Privrednom sudu i sada očekujemo da se posao privede kraju i novi kupac uvede u posed - istakao je Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Uporedo sa oživljavanjem proizvodnje u „Mitrosu“, na pomolu je i revitalizacija „Sremske mlekare“, koja je prošla sve faze privatizacije i stečaja. Bačkopalanački „Nektar“, koji je zainteresovan za mlekaru, spreman je da obnovi proizvodnju sa 40 zaposlenih i, paralelno s preradom, organizuje povećanje broja muznih krava na području Srema, kako bi se za mlekaru obezbedila „sirovina kod kuće“, ali i smanjili troškovi dovoza svežeg mleka sa udaljenih destinacija.

Visoka cena odbila kupce

Beogradski „Svislajon“, firma Rodoljuba Draškovića, kupila je 2005. Industriju mesa „Mitros“, u kojoj je bilo zaposleno 936 radnika. Posle četiri godine, „SL Mitros“ je otišao u stečaj. On je počeo 2009, da bi 2012. bila završena procena imovine, koja je iznosila 5,2 miliona evra. Ali, za fabriku, zbog visoke cene i nerešenih imovinskih odnosa, nije se našao kupac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik